Rounded square transparent KEN KOINOT Rounded square transparent Par ROMA Rounded square transparent HOTSPOTS 2 Rounded square transparent JoBC Rounded square transparent XENONAS AST Rounded square transparent KDAP MEA Rounded square transparent KDHF AMEA Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH
 Κεντρική δομή υποδοχής  2 Παραρτήματα Ρομά  Δομή υποδοχής  Κέντρο Απασχόλησης  Ξενώνας Αστέγων  2 Δομές ΚΔΑΠ-ΜΕΑ

 Κέντρο Διημέρευσης

 3 δομές ΚΗΦΗ

Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών 

ΣΥΔ Κοινωνικό Παντοπωλείο Κοινωνικό Φαρμακείο

ΥΠΟΕΡΓΟ ΙΙΙ: Παραρτημα Ρομα Αγ. Παρασκευης
Τυπογραφια
  • Μικροτερο Μικρο μεσαιο Μεγαλο μεγαλυτερο
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά τα στελέχη του Παραρτήματος Ρομά Αγίας Παρασκευής Βόλου πραγματοποίησαν δράσεις ευαισθητοποίησης στο 17ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου και στο 6ο Γυμνάσιο Βόλου στις 8 Απριλίου και στις 16 Απριλίου αντίστοιχα.

Τη δράση στο Δημοτικό σχολείο πλαισίωσαν η κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια του κέντρου κα. Γκρούγια Μαρία και η ψυχολόγος κα. Γκάνια Παρασκευή, ενώ στο Γυμνάσιο συμμετείχαν η κα. Γκάνια Παρασκευή και η νοσηλεύτρια κα. Χαρβάτη Σταυρούλα. Διαβάστηκαν συνεντεύξεις από κατοίκους του οικισμού Ρομά της Αγίας Παρασκευής που αναφέρονταν στην ιστορία τους, τα ήθη και τα έθιμά τους, καθώς και τον τρόπο ζωής τους και πως εξελίχθηκε μέσα σε αυτά τα χρόνια. Στη συνέχεια προβλήθηκε το βίντεο «Σπάζοντας τα στερεότυπα» που παρουσίαζε ανθρώπους Ρόμικης καταγωγής που ακολούθησαν έναν άλλο τρόπο ζωής από αυτόν που επιβάλλει η κουλτούρα τους. Ακολούθησε συζήτηση με θέμα το ρατσισμό, τα στερεότυπα και τη σημασία του να οραματιζόμαστε ένα μέλλον σύμφωνα με τις ατομικές επιθυμίες του καθενός.

Τέλος τα παιδιά αποτύπωσαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους στο χαρτί εκφράζοντας μηνύματα κατά του ρατσισμού, το σπάσιμο των στερεοτύπων την ισότητα και την αρμονική συνύπαρξη.

Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά στη δράση και προγραμματίστηκε επίσκεψη στον οικισμό της περιοχής προκειμένου να δουν από κοντά τον τόπο κατοικίας των συμμαθητών τους.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους/τις διευθυντές κ. Κίτσιο Γεώργιο και κα. Χατζηκυριάκου Νίκη, καθώς και τις/τους εκπαιδευτικούς που συνέβαλαν στην υλοποίηση της δράσης και συμμετείχαν ενεργά σε αυτή.

Φωτογραφίες από τη δράση

2024 04 16 P ROMA AgP Pagosmia Hmera Roma 4

 


Το παράρτημα Ρομά Αγίας Παρασκευής, υλοποιείται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Βόλου (ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ) στα πλαίσια υλοποίησης της Πράξης ΕΣΠΑ «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βόλου» (συνεχιζόμενες δομές). Το Πρόγραμμα εντάσσεται στο περιφερειακό επιχειρησιακό "πρόγραμμα Θεσσαλία 2021-2027" και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)