Το Κέντρο Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρίες αποτελεί μονάδα ημερήσιας φροντίδας και παραμονής ατόμων με αναπηρίες. Το Κέντρο Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρίες εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων και προγραμμάτων που υλοποιεί η κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Βόλου, ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, στο τομέα της πρόνοιας. Ένας από τους σκοπούς του Κέντρου είναι η επιπλέον εκπαίδευση στην αυτοεξυπηρέτηση, μέσω της Εργοθεραπείας, ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ατόμων.
Στο Κέντρο παρέχονται εξατομικευμένες συνεδρίες εργοθεραπείας στους ωφελούμενους (αφού αξιολογηθούν και καταγραφούν οι ανάγκες τους) με στόχο την εκπαίδευση σε ΔΚΖ για αυτονομία.
Η Εργοθεραπεία είναι μια επιστήμη αποκατάστασης που προωθεί την υγεία παρέχοντας στους ανθρώπους τη δυνατότητα να εκτελέσουν ουσιαστικές και σκόπιμες δραστηριότητες. Βοηθά τα άτομα όχι μόνο να βελτιώσουν τις βασικές κινητικές λειτουργίες αλλά και να αντισταθμίσουν τη μόνιμη απώλεια της εκάστοτε λειτουργίας. Απώτερος στόχος είναι να βοηθήσει τα άτομα να έχουν όσο πιο ανεξάρτητη, παραγωγική και ικανοποιητική ζωή μέσω της εκπαίδευσης σε ΔΚΖ.
Ο όρος ΔΚΖ (Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής) χρησιμοποιείται από τον τομέα υγείας για να αναφερθεί σε καθημερινές δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης ενός ατόμου είτε εντός της οικίας είτε σε εξωτερικούς χώρους (η προσωπική σίτιση, η προσωπική φροντίδα, να κάνουμε μπάνιο, να ντυθούμε, να ψυχαγωγηθούμε στον ελεύθερο χρόνο μας).
Οι Βασικές ΔΚΖ που αποτελούν αυτοφροντίδα είναι:
- Χρήση τουαλέτας & Υγιεινή τουαλέτας
- Ένδυση – Υπόδηση
- Κατάποση – Βρώση
- Σίτιση
- Λειτουργική κινητικότητα
- Φροντίδα προσωπικού εξοπλισμού
- Προσωπική υγιεινή και περιποίηση
- Διαχείριση χρημάτων
- Χρήση τεχνολογίας (κατά περίπτωση).
Τέλος, με βάση τις ανάγκες του κάθε ωφελούμενου χρησιμοποιείται και εναλλακτικός ειδικός εξοπλισμός (ειδικά πιρούνια, κουτάλια, μαχαίρια, σκεύη, ψαλίδια, καλτσοφορετές, μηχάνημα για κούμπωμα κουμπιών, χτένες κ.α.).
Το Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ ανήκει στην Κοινωφελή Επιχείρηση ΚΕΚΠΑ- ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου και είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020 στον Άξονα Προτεραιότητας 2α «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ – ΕΝΕΡΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ».
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε ν’ απευθύνεστε στο τηλέφωνο της δομής 24210- 31860.