Rounded square transparent KEN KOINOT Rounded square transparent Par ROMA Rounded square transparent HOTSPOTS 2 Rounded square transparent JoBC Rounded square transparent XENONAS AST Rounded square transparent KDAP MEA Rounded square transparent KDHF AMEA Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH
 Κεντρική δομή υποδοχής  2 Παραρτήματα Ρομά  Δομή υποδοχής  Κέντρο Απασχόλησης  Ξενώνας Αστέγων  2 Δομές ΚΔΑΠ-ΜΕΑ

 Κέντρο Διημέρευσης

 3 δομές ΚΗΦΗ

Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών 

ΣΥΔ Κοινωνικό Παντοπωλείο Κοινωνικό Φαρμακείο

Γραφειο Απασχολησης (Job Center)
Τυπογραφια
  • Μικροτερο Μικρο μεσαιο Μεγαλο μεγαλυτερο
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Προτεραιότητα στην Ψυχική Υγεία  

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία είναι η ετήσια υπενθύμισή μας για την σημασία της ψυχικής ευεξίας στον χώρο εργασίας και τον κομβικό ρόλο της ψυχικής υγείας σ’ αυτόν.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μετά την πανδημία και την επιστροφή πολλών εργαζομένων στον χώρο εργασίας, τα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, θυμού και νευρικότητας τείνουν να αυξάνονται. Μάλιστα, μόλις 1 στους 2 εργαζομένους δηλώνει ότι είναι σε θέση να διαχειριστεί το εργασιακό στρες. 

2023 10 23 JoBC GChristodoulou Article 1Η ψυχική υγεία μπορεί να έχει επιπτώσεις τόσο στον εργαζόμενο όσο και στην ίδια την επιχείρηση:

Ένα ψυχικά υγιές άτομο είναι πιο παραγωγικό. Εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το στρες, το άγχος ή την κατάθλιψη συχνά δεν παρουσιάζουν την ίδια παραγωγικότητα σε σύγκριση με τους ψυχικά υγιείς συναδέρφους τους. Δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της δουλειάς και να διατηρήσουν υψηλά στάνταρ απόδοσης.

Προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του εργαζομένου για ορθή λήψη αποφάσεων αλλά να δημιουργήσουν και προβλήματα συγκέντρωσης. Το γεγονός αυτό μπορεί να συνδεθεί άμεσα με τα εργατικά ατυχήματα που διαρκώς αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Τα ψυχικά υγιή άτομα είναι κινητοποιημένα και προσπαθούν να υιοθετήσουν ένα ασφαλές και παραγωγικό περιβάλλον εργασίας. 

 

Άρα πώς μπορούμε να προωθήσουμε την ψυχική υγεία στον χώρο εργασίας:

  • Αυξάνουμε την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση εργαζομένων και εργοδοτών σε θέματα ψυχικής υγείας, παρέχοντας όλα τα κατάλληλα εργαλεία και διοργανώνοντας σεμινάρια και εργαστήρια που σκοπό έχουν να μειώσουν το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια. 
  • Προωθούμε στρατηγικές που έχουν σκοπό την μείωση του εργασιακού στρες (π.χ. παρέχουμε έναν ασφαλή χώρο για ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση) με στόχο την αύξηση της ψυχικής ανθεκτικότητας του εργαζομένου.
  • Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον εργασίας που βασίζεται στην επικοινωνία και στις καλές σχέσεις των εργαζομένων. Για τον σκοπό αυτό μπορούμε να διοργανώσουμε “team-bonding” δραστηριότητες. 
  • Δημιουργούμε ένα περιβάλλον εργασίας που βασίζεται στην συμπερίληψη και δεν φοβάται την διαφορετικότητα, ώστε να μειώσουμε προβλήματα απομόνωσης εργαζομένων. 

2023 10 23 JoBC GChristodoulou Article 2Εμείς ως Job Center του Δήμου Βόλου, συμβάλλουμε άμεσα στην προώθηση της ψυχικής υγείας στον εργασιακό χώρο τόσο, με τις συνεδρίες ψυχολογικής συμβουλευτικής και ενδυνάμωσης των εργαζομένων όσο και με την διοργάνωση βιωματικών εργαστηρίων (π.χ. «Άγχος αναζήτησης εργασίας»). 

Τέλος, για την δική μας ψυχική υγεία, προσπαθούμε να διοργανώνουμε δραστηριότητες σαν ομάδα (π.χ. προβολή ταινιών) με σκοπό τόσο την ενημέρωση μας για θέματα που μας ενδιαφέρουν όλους, όσο και για την βελτιστοποίηση της επικοινωνίας και των σχέσεων μεταξύ μας. 

Χαρούμενη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία σε όλους!! 

  

 

Για περισσότερες πληροφορίες για το Job Center: 

Γραφείο Διευκόλυνσης, ενδυνάμωσης και τεκμηρίωσης της απασχόλησης (Job Center) (kekpa.gr)

Το Γραφείο Διευκόλυνσης, ενδυνάμωσης και τεκμηρίωσης της απασχόλησης (Job Center) στην περιοχή παρέμβασης - ΣΒΑΑ Βόλου» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5091685, εντάσσεται στις κοινωνικές δράσεις της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Βόλου και χρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020.