Rounded square transparent KEN KOINOT Rounded square transparent Par ROMA Rounded square transparent HOTSPOTS 2 Rounded square transparent JoBC Rounded square transparent XENONAS AST Rounded square transparent KDAP MEA Rounded square transparent KDHF AMEA Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH
 Κεντρική δομή υποδοχής  2 Παραρτήματα Ρομά  Δομή υποδοχής  Κέντρο Απασχόλησης  Ξενώνας Αστέγων  2 Δομές ΚΔΑΠ-ΜΕΑ

 Κέντρο Διημέρευσης

 3 δομές ΚΗΦΗ

Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών 

ΣΥΔ Κοινωνικό Παντοπωλείο Κοινωνικό Φαρμακείο

Γραφειο Απασχολησης (Job Center)
Τυπογραφια
  • Μικροτερο Μικρο μεσαιο Μεγαλο μεγαλυτερο
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Κάθε χρόνο, στις 28 Απριλίου, ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία. Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί για να υπενθυμίζει τη σημασία της προώθησης ασφαλών και υγιών χώρων εργασίας για όλα τα άτομα. Με το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό να αντιμετωπίζει εξελισσόμενες προκλήσεις και κινδύνους, ο εορτασμός αυτής της ημέρας καθίσταται όλο και πιο κρίσιμη για την προώθηση της ευαισθητοποίησης, της πρόληψης

και της δράσης για τη διασφάλιση της ευημερίας των εργαζομένων παγκοσμίως. 2024 04 15 JoBC InternDaySafetyLabour 2Αν και η φετινή Παγκόσμια Ημέρα είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα σημαντικά προβλήματα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στην εργασιακή υγεία και ασφάλεια, δεν θα πρέπει να αμελούμε και τον κομβικό ρόλο της ψυχικής υγείας μέσα σ’ αυτήν.

Σε έναν ταχέως εξελισσόμενο κόσμο, οι νέες τεχνολογίες, οι εργασιακές διαδικασίες και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες εισάγουν νέες προκλήσεις για την ασφάλεια και την υγεία στον χώρο εργασίας. Από την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης έως τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οργανισμοί πρέπει να προσαρμόσουν τις στρατηγικές ασφαλείας τους για να μετριάσουν αποτελεσματικά τους αναδυόμενους κινδύνους. 

Πέρα από τη σωματική ασφάλεια, η ευημερία των εργαζομένων περιλαμβάνει την ψυχική και συναισθηματική τους κατάσταση. Στα σημερινά γρήγορα και απαιτητικά εργασιακά περιβάλλοντα, θέματα όπως το άγχος, η εξουθένωση και η κατάθλιψη είναι όλο και πιο διαδεδομένα. Η αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας στο χώρο εργασίας περιλαμβάνει τη δημιουργία υποστηρικτικών πλαισίων όπου δίνεται προτεραιότητα στον ανοιχτό διάλογο, στη μείωση του στίγματος και στην πρόσβαση σε πόρους για υποστήριξη της ψυχικής υγείας. Αναγνωρίζοντας και αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της ψυχικής υγείας, οι οργανισμοί μπορούν να προωθήσουν υγιέστερο, πιο ανθεκτικό και τελικά πιο παραγωγικό εργατικό δυναμικό. Την ημέρα αυτή, ας επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας για την προώθηση της ολιστικής ευημερίας, αναγνωρίζοντας ότι η ψυχική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ασφάλειας στο χώρο εργασίας.

2024 04 15 JoBC InternDaySafetyLabour 3Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της δημιουργίας ασφαλών και υγιεινών εργασιακών περιβαλλόντων. Μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων, εργαστηρίων και εκστρατειών στα μέσα ενημέρωσης, οργανισμοί και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο διαδίδουν πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους στο χώρο εργασίας, τις στρατηγικές μετριασμού του κινδύνου και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Με την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης, τα άτομα και οι επιχειρήσεις μπορούν να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν προληπτικά πιθανές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.

Με την σειρά μας, ως Γραφείο Διευκόλυνσης, Ενδυνάμωσης και Τεκμηρίωσης της Απασχόλησης (Job Center) του Δήμου Βόλου έχουμε ως θεμελιώδη αρχή την προάσπιση της υγείας και της ασφάλειας σε κάθε χώρο εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και δράσεις όπως αυτήν που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2023 σε συνεργασία με το Γραφείο Προσωπικού της ΕΒΕΤΑΜ A.E. με τίτλο «Εργασιακό Στρες – Συμπτώματα και τρόποι διαχείρισης». 2024 04 15 JoBC InternDaySafetyLabour 1Σκοπός εκείνης της παρουσίασης ήταν η γνωριμία των εργαζομένων με θέματα στρες και άγχους, ενώ παρουσιάστηκαν οι αιτίες και τα συμπτώματα του εργασιακού στρες τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και σε επίπεδο εταιρείας. Ακόμα, θίχτηκαν θέματα σχετικά με το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) και προτάθηκαν τρόποι και τεχνικές διαχείρισης του εργασιακού στρες. Οι εργαζόμενοι είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν δικές τους εμπειρίες σχετικά με τον τρόπο που βιώνουν το εργασιακό στρες. 

Συνδυαστικά με τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας, αφορμή γι’ αυτό το άρθρο στάθηκαν και τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΤΕΕ), σύμφωνα με τα οποία το 2023 είχαμε 182 νεκρούς από εργατικά ατυχήματα, ενώ ήδη το 2024 μετράμε 31 νεκρούς και 60 σοβαρά τραυματίες σε χώρους εργασίας. (Πηγή: www.rosa.gr)

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες για το Job Center: 

Γραφείο Διευκόλυνσης, ενδυνάμωσης και τεκμηρίωσης της απασχόλησης (Job Center) (kekpa.gr)

Το Γραφείο Διευκόλυνσης, ενδυνάμωσης και τεκμηρίωσης της απασχόλησης (Job Center) στην περιοχή παρέμβασης - ΣΒΑΑ Βόλου» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 6005092, είναι συνεχιζόμενη δομή προιώθησης της απασχόλησης στα πλαίσια εφαρμογής της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Βόλου και χρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος "Θεσσαλία 2021-'27".