Rounded square transparent KEN KOINOT Rounded square transparent Par ROMA Rounded square transparent HOTSPOTS 2 Rounded square transparent JoBC Rounded square transparent XENONAS AST Rounded square transparent KDAP MEA Rounded square transparent KDHF AMEA Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH
 Κεντρική δομή υποδοχής  2 Παραρτήματα Ρομά  Δομή υποδοχής  Κέντρο Απασχόλησης  Ξενώνας Αστέγων  2 Δομές ΚΔΑΠ-ΜΕΑ

 Κέντρο Διημέρευσης

 3 δομές ΚΗΦΗ

Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών 

ΣΥΔ Κοινωνικό Παντοπωλείο Κοινωνικό Φαρμακείο

Επιδόματα & Βοηθήματα της Πολιτείας
Τυπογραφια
  • Μικροτερο Μικρο μεσαιο Μεγαλο μεγαλυτερο
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Καλησπέρα, ακολουθεί ενημέρωση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το Επίδομα Στέγασης. Παρακαλούμε θερμά για την ενημέρωση όλων των υπαλλήλων που υποδέχονται και καταχωρούν αιτήσεις και που ενδεχομένως δεν περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη λίστα παραληπτών ή δεν λαμβάνουν τα μηνύματα.

Για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

  1. Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού

Σύμφωνα με τις Υπουργικές Αποφάσεις αναφορικά με τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού ισχύουν τα κάτωθι:

Α.  Σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. 39162 ΕΞ 2020 /16-4-2020  (ΦΕΚ Β΄ 1457) απόφαση, ηαποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους οκτακοσίων (800) ευρώ δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Β.  Σύμφωνα με τις υπ΄αρ. 17788/346/10-5-2020 (ΦΕΚ Β΄1779) και υπ΄αρ. 134/16-6-2020 (ΦΕΚ Β΄2377), αποφάσεις, οι υπόλοιπες αποζημιώσεις ειδικού σκοπού συνυπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια.

  1. Φορολογικές Δηλώσεις

Για την δημιουργία αίτησης επιδόματος ΕΕΕ είναι απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχουν εκκαθαρισμένες φορολογικές δηλώσεις για όλα τα μέλη του νοικοκυριού. Στις περιπτώσεις στις οποίες οι αιτήσεις αποτελούνται από ανήλικα τέκνα ΑμεΑ και εμφανίζεται η παρακάτω επισήμανση «Όλα τα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να έχουν εκκαθαρισμένη δήλωση στο ίδιο φορολογικό έτος. Η αίτηση ΔΕΝ θα εγκριθεί!» σημαίνει ότι υπάρχουν εκκαθαρισμένες δηλώσεις προηγούμενων ετών και πρέπει να γίνει δήλωση και για το τρέχον έτος διαφορετικά η αίτηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, παρόλο που το τέκνο συμμετέχει σε εκκαθαρισμένη φορολογική  δήλωση του αιτούμενου νοικοκυριού.

  1. Κατηγοριοποίηση της αστεγίας και της δωρεάν παραχώρησης

Α. Η καταχώρηση του αιτούντος ως αστέγου διακρίνεται σε τρεις βασικές κατηγορίες: Α. Διαμονή στο δρόμο Β. Διαμονή σε δομή για αστέγους Γ. Διαμονή σε ακατάλληλο κατάλυμα. Οι κατηγορίες Β και Γ διακρίνονται σε επιμέρους υποκατηγορίες. Για κάθε κατηγορία και υποκατηγορία δίνονται οι αντίστοιχες επεξηγήσεις. 

Για την ορθή καταχώρηση των στοιχείων, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην αποτύπωση της αστεγίας στις κοινωνικές έρευνες ή στις επιτόπιες καταγραφές, καθώς και στις βεβαιώσεις αστεγίας που εκδίδονται από τις Κοινωνικές σας Υπηρεσίες. Π.χ. θα πρέπει να αναγράφεται σαφώς ότι ο άστεγος διαβιεί στο δρόμο ή σε ακατάλληλο κατάλυμα και το είδος του καταλύματος αυτού (π.χ. παράγκα). Προσοχή θα πρέπει να δίνεται και στις βεβαιώσεις που προσκομίζονται από δομές αστέγων, ώστε να αναγράφουν το είδος της δομής (Υπνωτήριο ή άλλου τύπου δομή που δεν παρέχει κάλυψη βασικών αναγκών σίτισης), την ονομασία και τον Φορέα λειτουργίας π.χ. αν ο Δήμος παρέχει δωρεάν διαμονή σε δωμάτιο ξενοδοχείου που μισθώνει για αυτό τον σκοπό, επιλέγεται «Άλλη Δομή» και ακολούθως «Ξενοδοχείο» και «Δήμος…»Επισυνάπτονται σχετικές οδηγίες για την ορθή καταχώρηση.                    

Β. Η καταχώρηση της δωρεάν παραχώρησης διακρίνεται δύο βασικές κατηγορίες Α. Από ιδιώτη Β. Από Φορέα. Για την καταχώρηση δωρεάν παραχώρησης από Φορέα δίνονται αντίστοιχες επεξηγήσεις. Η καταχώρηση γίνεται μόνο από το Δήμο με την προσκόμιση οποιουδήποτε πρόσφορου δικαιολογητικού (βεβαίωση παραχώρησης, λογαριασμός ΔΕΚΟ, Ε1κλπ).

Παρακαλούμε για την ορθή εφαρμογή των ανωτέρω, δεδομένου ότι οι ανωτέρω ρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο της χρήσης του ΚΕΑ ως συμπληρωματικού εργαλείου για την εξαγωγή στατιστικών στοιχείων για τον αριθμό και το προφίλ των αστέγων και των διαβιούντων σε υποστηριζόμενη διαβίωση στη χώρα. Επισυνάπτονται σχετικές οδηγίες για την ορθή καταχώρηση.                    

  1. Παράταση ισχύος αδειών διαμονής (ισχύει και για το επίδομα στέγασης)

Α. Εκδόθηκε η υπ΄ αρ. 21221/2020 Υ.Α. (ΦΕΚ 3007 Β΄) με την οποία οι άδειες διαμονής, καθώς και οι αιτήσεις ανανέωσής τους που λήγουν από την 20/07/2020 έως και 31/12/2020 παρατείνονται αυτοδικαίως για οκτώ (8) μήνες από την ημερομηνία λήξης του. Κατά συνέπεια, εφόσον κατά το παραπάνω διάστημα, δεν διασταυρώνεται άδεια διαμονής σε ισχύ ή βεβαίωση κατάθεσης αιτήματος ανανέωσής της, η Υπηρεσία σας, αφού ελέγξει την ημερομηνία λήξης, μπορεί να καταχωρεί στο πεδίο «Τύπος Εντύπου» την ένδειξη «Άλλο», τον αριθμό της άδειας και ως ημερομηνία λήξης αυτή των οκτώ μηνών από την ημερομηνία λήξης. Π.χ. αν η άδεια έληξε 20/07 καταχωρείται ως ημερομηνία λήξης η 19/03/2021. Επισυνάπτεται το σχετικό ΦΕΚ

Β. Για τις περιπτώσεις που η άδεια διαμονής έληξε από 01/12/2019 έως 30/06/2020 και δεν έχει ανανεωθεί ή δεν έχει κατατεθεί αίτημα ανανέωσής της, συνεχίζεται η καταχώρησή της με τον ίδιο τρόπο και με ημερομηνία λήξης 31/12/2020 δυνάμει της υπ΄ αρ. 14119/2020 Υ.Α. (ΦΕΚ 1654 Β΄).

Γ. Για τις περιπτώσεις που η άδεια διαμονής έληξε από 01/07 έως 19/07 δεν δόθηκε σχετική παράταση. Συνεπώς, εφόσον δεν διασταυρώνεται το αίτημα ανανέωσης, θα ζητείται η σχετική (μπλε) βεβαίωση κατάθεσης αιτήματος ανανέωσης.

 

Για το Επίδομα Στέγασης

  1. Έλεγχος μονιμότητας παραμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών

Α. ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Σε εφαρμογή των άρθρων 17 και 18 του Ν.4659/2020 (ΦΕΚ 21 Α΄) ο έλεγχος της μονιμότητας διαμονής παραμένει στα πέντε (5) έτη για τις ακόλουθες κατηγορίες:

α. Έλληνες πολίτες

β. Ομογενείς κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς

γ. Πολίτες Ε.Ε.

δ. Πολίτες Ε.Ο.Χ. (Νορβηγίας, Ισλανδίας, Λιχτενστάιν) και Ελβετίας

ε. Δικαιούχοι διεθνούς προστασίας (αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και δικαιούχοι επικουρικής προστασίας)

στ. Ανιθαγενείς

ζ. Κάτοχοι άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους

Για τους υπηκόους τρίτων χωρών που δεν ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες ο έλεγχος μονιμότητας διαμονής έχει αλλάξει από πέντε (5) σε δώδεκα (12) έτη. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Παραμένει ο έλεγχος πενταετίας στις περιπτώσεις που οι υπήκοοι αυτοί είχαν εγκριθεί (ως αιτούντες ή μέλη νοικοκυριού) για το επίδομα στέγασης μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή είχαν ημερομηνία έγκρισης έως την 02/02/2020Ειδικότερα, αν κάποιος-α συμμετείχε στο παρελθόν ως μέλος νοικοκυριού (ανήλικος, προστατευόμενος, σύζυγος, φιλοξενούμενος) σε εγκεκριμένες αιτήσεις άλλων αιτούντων και κάνει τώρα πρώτη φορά αίτηση ισχύει και γι’ αυτόν η πενταετία.

Β. ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

Στην πλατφόρμα του επιδόματος στέγασης έχουν υλοποιηθεί οι παρακάτω αλλαγές:

1. Προσθήκη Επισήμανσης «Δεν καλύπτεται το κριτήριο περί διαμονής του αιτούντος στην Ελλάδα» που παραπέμπει τον πολίτη στο Δήμο ή στο Κέντρο Κοινότητας. Σε κάθε περίπτωση όπου υπάρχουν λιγότερες από 5 ή 12 φορολογικές δηλώσεις, προστίθεται στην αίτηση η παραπάνω επισήμανση, ώστε ο πολίτης να παραπεμφθεί στο Δήμο.

2. Προσθήκη ένδειξης συμμετοχής αιτούντα σε άλλη αίτηση που έχει εγκριθεί στο παρελθόν. 

i. Ένδειξη πράσινο αστεράκι στον αιτούντα: Η ένδειξη αυτή δηλώνει ότι ο αιτών έχει συμμετάσχει σε άλλη εγκεκριμένη αίτηση στο παρελθόν και άρα ισχύει γι’ αυτόν ο έλεγχος πενταετίας.

 

ii. Ένδειξη μπλε αστεράκι στον αιτούντα: Η ένδειξη αυτή δηλώνει ότι ο αιτών δεν έχει συμμετάσχει σε άλλη εγκεκριμένη αίτηση στο παρελθόν.  Σε αυτή την περίπτωση ο Δήμος ή το ΚΚ θα πρέπει να ελέγξει εάν ο αιτών ανήκει στις κατηγορίες α έως ζ. Εάν ο δικαιούχος ανήκει σε μία από τις ανωτέρω κατηγορίες, τότε θα πρέπει να ελεγχθεί εάν υπάρχει πενταετής παραμονή. Εάν ο αιτών δεν ανήκει στις ανωτέρω κατηγορίες, τότε ισχύει ο έλεγχος δωδεκαετίας.

 

3. Προσθήκη ένδειξης για αλλοδαπούς πολίτες τρίτων χωρών

Έχει προστεθεί ένδειξη «Πολίτης χώρας εκτός ΕΕ, ΕΟΧ», για τις κατηγορίες πολιτών που δεν ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες α, γ, δ (Έλληνες πολίτες,  Πολίτες Ε.Ε, Πολίτες Ε.Ο.Χ. και Ελβετίας).

 

Για τις περιπτώσεις αιτούντων που εμφανίζεται η ένδειξη «Πολίτης χώρας εκτός ΕΕ, ΕΟΧ», θα πρέπει να ελέγχεται:

  1. εάν ανήκουν στις κατηγορίες β, ε, στ και ζ (Ομογενείς κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς, Ανιθαγενείς, Κάτοχοι άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, Δικαιούχοι διεθνούς προστασίας), 
  2. ii. εάν εμφανίζεται η ένδειξη πράσινο αστεράκι (συμμετοχή σε προγενέστερη εγκεκριμένη αίτηση).

Εάν ισχύει τουλάχιστον ένα από τα δύο, τότε ο έλεγχος θα αφορά την πενταετία

Σε διαφορετική περίπτωση, θα ισχύει ο έλεγχος της δωδεκαετίας.  

 

Αναλυτικά:

 

Ένδειξη

Διάστημα ελέγχου

  Πράσινο αστεράκι

Έλεγχος πενταετίας

Μπλε αστεράκι χωρίς ένδειξη «Πολίτης χώρας εκτός ΕΕ, ΕΟΧ» 

Έλεγχος πενταετίας

Μπλε αστεράκι στον αιτούντα και ένδειξη «Πολίτης χώρας εκτός ΕΕ, ΕΟΧ»   

  1. Έλεγχος πενταετίας αν ανήκει στις κατηγορίες: Ομογενείς κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς, Ανιθαγενείς, Κάτοχοι άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, Δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, 
  2. Έλεγχος δωδεκαετίας αν δεν ανήκει στις ανωτέρω κατηγορίες.

 

 

4. Προσθήκη πεδίου σχετικού με τα έτη εκκαθαρισμένων φορολογικών δηλώσεων στην καρτέλα του μέλους του νοικοκυριού

Στο πεδίο πλήθος φορολογικών δηλώσεων εμφανίζεται ο αριθμός των εκκαθαρισμένων συνεχόμενων φορολογικών δηλώσεων -μετρώντας από το τελευταίο φορολογικό έτος και πριν- και είναι αυτός ο αριθμός που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για τον έλεγχο της πενταετίας ή δωδεκαετίας. 

Συμπληρωματικά προς διευκόλυνση έχει προστεθεί δεύτερο πεδίο «Έτη εκκαθαρισμένων φορολογικών δηλώσεων»όπου εμφανίζονται τα έτη για τα οποία έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. 

 

 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1: Εάν δικαιούχος για τον οποίο διαπιστώνεται ότι πρέπει να ελεγχθεί η πενταετία, εμφανίζει πλήθος φορολογικών δηλώσεων 5, αυτό σημαίνει ότι έχουν υποβληθεί φορολογικές δηλώσεις για την τελευταία πενταετία και άρα μπορείτε να κάνετε αποδοχή χωρίς να ζητηθούν περαιτέρω δικαιολογητικά. Εάν εμφανίζεται πλήθος φορολογικών δηλώσεων 2, έχουν υποβληθεί συνεχόμενες φορολογικές κατά τα δύο τελευταία έτη και άρα θα πρέπει να ζητηθούν δικαιολογητικά για τα προηγούμενα. Στο πεδίο «Έτη εκκαθαρισμένων φορολογικών δηλώσεων», αναγράφονται τα έτη στα οποία έχουν υποβληθεί φορολογικές δηλώσεις, ώστε να ζητηθούν δικαιολογητικά για τα υπόλοιπα. Εάν πχ φαίνεται ότι έχουν υποβληθεί φορολογικές στα έτη 2017, 2019, 2020, τότε για να διαπιστωθεί η πενταετής παραμονή θα πρέπει να σας προσκομισθούν δικαιολογητικά για τα έτη για τα οποία δεν εντοπίζεται υποβολή φορολογικής δήλωσης, όπως προκύπτει από το αντίστοιχο πεδίο.  

 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2: Εάν δικαιούχος για τον οποίο διαπιστώνεται ότι πρέπει να ελεγχθεί η δωδεκαετία εμφανίζει πλήθος φορολογικών δηλώσεων 7, αυτό σημαίνει ότι έχουν υποβληθεί συνεχόμενες φορολογικές δηλώσεις τα έτη 2014 έως 2020. Θα πρέπει να ζητηθούν δικαιολογητικά για τα προηγούμενα έτη.  

 

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Οι φορολογικές δηλώσεις που εμφανίζονται αφορούν το προηγούμενο έτος αυτού της υποβολής τους. Εάν εμφανίζεται ότι έχει υποβληθεί δηλωση φορολογίας εισοδήματος το 2020, αυτή αφορά τα εισοδήματα του προηγόυμενου έτους (2019). 

Κατά συνέπεια εάν προκυπτει από την πλατφόρμα ότι δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση το 2017 και το 2019 τα δικαιολογητικά που θα ζητηθούν θα πρέπει να πιστοποιούν την παραμονή στη χώρα το 2016 και το 2018 αντίστοιχα.  

 

Σας ευχαριστούμε,

 

Γιώργος Πλανήτερος

Διεύθυνση Καταπολέμησης της Φτώχειας

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

EmailΑυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.@Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.