Rounded square transparent KEN KOINOT Rounded square transparent Par ROMA Rounded square transparent HOTSPOTS 2 Rounded square transparent JoBC Rounded square transparent XENONAS AST Rounded square transparent KDAP MEA Rounded square transparent KDHF AMEA Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH Rounded square transparent KHFH
 Κεντρική δομή υποδοχής  2 Παραρτήματα Ρομά  Δομή υποδοχής  Κέντρο Απασχόλησης  Ξενώνας Αστέγων  2 Δομές ΚΔΑΠ-ΜΕΑ

 Κέντρο Διημέρευσης

 3 δομές ΚΗΦΗ

Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών 

ΣΥΔ Κοινωνικό Παντοπωλείο Κοινωνικό Φαρμακείο

ΥΠΟΕΡΓΟ ΙΙ: Παραρτημα Ρομα Αλιβερίου
Τυπογραφια
  • Μικροτερο Μικρο μεσαιο Μεγαλο μεγαλυτερο
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Το Παράρτημα Ρομά Αλιβερίου του τμήματος Κοινωνικής Προστασίας του δήμου Βόλου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος & Αλμυρού και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας φιλοδοξούν να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα προβάλλοντας μαγνητοσκοπημένη τη θεατρική παράσταση  «Romáland – Mια φορά κι έναν καιρό ήταν και δεν ήταν» των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή 17 Μάϊου 2024 στις 19:00μμ στο Αχίλλειο.

Πρόκειται για μια παραγωγή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση με θέμα τη ζωή των Ελλήνων Ρομά, που έκανε πρεμιέρα στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2024 και τώρα πραγματοποιεί διεθνή περιοδεία.

Το  έργο, πιστό στο είδος του θεάτρου –ντοκιμαντέρ, προσπαθεί να ιχνηλατήσει τα ιστορικά στοιχεία που δένουν τους Ρομά με την τοπική ιστορία αποδεικνύοντας τον άρρηκτο δεσμό τους με αυτήν αλλά και τη συνέχεια τους στο καθημερινό ελληνικό γίγνεσθαι. 

Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι αυτή τη φορά την αφήγηση έχουν αναλάβει οι ίδιοι οι Ρομά… Εδώ δεν προσδιορίζονται από τις αφηγήσεις «των μπαλαμών», αφηγούνται οι ίδιοι την ιστορία τους και γι’ αυτό προσδιορίζονται «χωρίς φόβο ή πάθος…».

Στόχος της παράστασης είναι η ανάδειξη των  πολλαπλών κοινωνικών  αποκλεισμών που αντιμετωπίζουν και η ανάδειξη των καθημερινών προσπαθειών  που καταβάλουν για να τους ξεπεράσουν.

«Ανέμελοι νομάδες; Μεγάλοι καλλιτέχνες; Θύματα κοινωνικών κατασκευών ή επικίνδυνοι και παραβατικοί; Τι τελικά είναι και τι δεν είναι οι Ρομά;»

Στην εκδήλωση συμμετέχει και «η ομάδα των 18»,μαθητές του 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, που αναλαμβάνει με τη δράση «Πίσω στα Βασικά» να μας θυμίσει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αυτονόητα.

Μετά τη παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό από τον σκηνοθέτη Πρόδρομο Τσινικόρη και τους πρωταγωνιστές της παράστασης Αγγελική Ευαγγελοπούλου και Γιώργο Βιλανάκη.

Η Εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια».

Το Παράρτημα Ρομά Αλιβερίου είναι υποέργο του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Βόλου και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ΕΣΠΑ 2021-΄27 (πρόγραμμα «Θεσσαλία 2021-΄27») .

Πρόσκληση

2024 04 30 ΡΟΜΑ ΑΛΙΒ Ekpaideftikoi 2  

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

Το παράρτημα Ρομά Αλιβερίου αποτελεί το 2ο υποέργο της Πράξης με αρ. ΟΠΣ 6003249 Κέντρου Κοινότητας Δήμου Βόλου και χρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας  στην προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027-2020. Η Πράξη εντάσσεται στο πρόγραμμα "Θεσσαλία 2021-'27"